İstif Makinaları Nasıl Kullanılmalı? İstif Makinası Kullanma Talimatları

Anasayfa > İstif Makinaları Nasıl Kullanılmalı? İstif Makinası Kullanma Talimatları

İstif makinası, yapısı itibariyle ağır ve taşınması güç olan eşyaların yerlerini değiştirme, kaldırma ve indirme işlemlerinin gerçekleştirilebildiği pratik makinalardır. Genellikle forklift gibi araçların giremediği alanlarda tercih edilirken diğer alternatiflerine göre daha az maliyetli olması sebebiyle ön plana çıkmaktadır. Bu makinaların kullanımında fiziksel güce, operatörün teknik ve bilgi birikimine de büyük oranda ihtiyaç duyulmaktadır. Bu birikimlerle beraber istif makine kullanım talimatları doğrultusunda dikkat edilmesi gereken belli başlı kurallara gerekli özen gösterilmelidir.

İstif Makinaları Kullanmak İçin Operatör Belgesine İhtiyaç Var mı?

Motorlu, akülü ve elektrikli istif makinalarının kullanımını gerçekleştirecek olan kişilerde bazı yetkinlikler aranmaktadır. Bu yetkinlikler ise operatör belgesi adı altında verilen ehliyetlerin alım sürecindeki sınavlarla ölçülmektedir. Trafik Kanunu’nda açıkça ifade edilen bu durum, iş güvenliği açısından da kritik önem arz etmektedir. Dolayısıyla bu makineleri kullanmak için Millî Eğitim Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş kurumlar tarafından verilen operatör belgesi alma zorunluluğu bulunmaktadır. Manuel makinalarda operatörlük belgesi şartı aranmamaktadır.

Her ne kadar kullanımı pratik ve basit olsa da istif makinelerinin aktif olarak yönetildiği durumlarda operatörün ani veya acil durumlarda hızlı bir şekilde tepki verebilmesi gerekebilmektedir. Bunun yanı sıra stres altında çalışabilmek, vardiyasına dinlenmiş olarak gelmek, istif makinalarını kullanmak için operatör belgesi dışında ihtiyaç duyulan gereksinimler arasında gösterilmektedir.

Manuel İstif Makinası Nedir? Nasıl Kullanılır?

Manuel istif makinası, otomatiklerine göre daha fazla fiziksel güç gerektiren ekipmanlardan biridir. Bu makinanın, otomatiklerine göre en büyük farkı kaldırma işleminin hidrolik şekilde elle yapılıyor olmasıdır. Bununla beraber manuel makinalarda yürütme işlemleri de operatör tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu makinalarda her ne kadar operatör belgesi şartı aranmasa da kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken bazı önemli kurallar bulunmaktadır.

Manuel İstif Makinası Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Manuel istif makinaları, yüklerin kaldırma, indirme ve yürütme işlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bu kullanımlar sırasında makinayı yöneten kişi tarafından dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar yer almaktadır.

Manuel istif makinası kullanım talimatları olarak tek çatı altında toplanabilen bu hususlardan ilki, makinalara taşıyabildiği yüklerden fazla miktarda yükleme yapılmaması gerektiğidir. Eğer makinalara kapasitesinin üzerinde yükleme yapılırsa, fiziksel olarak yıpranma, bozulma veya eşyaların düşmesi gibi sorunların yaşanabilme ihtimali artmaktadır.

Manuel makinalarda operatör belge şartı bulunmasa da kişinin en az bu belgeye sahip olmak için sunulan şartları azami miktarda karşılayabiliyor olması gerekmektedir. Bu kapsamda manuel makine kullanımı sırasında iş dışında farklı bir noktaya odaklanmamalı, doğru ekipmanlar seçilmeli ve yürütme işlemi için yeterli genişlikte alan açılmalıdır.

Akülü İstif Makinası Nedir? Nasıl Kullanılır?

Depolama safhasında oldukça fonksiyonel bir kullanım sunan akülü istif makinası, aynı zamanda fiziksel güce çok fazla ihtiyaç duyulmadan yük kaldırma ve indirme gibi işlemleri de kolaylıkla yapabilmektedir. Kısa, orta veya uzun mesafelere göre farklı modeller içeren bu makinalar, genellikle kullanım alanının kısıtlı olduğu dar depolarda sunduğu kolaylıklarıyla öne çıkmaktadır. Çalışma prensibi olarak enerjisini aküden alan makinaların bazılarında kumanda kolu, durma platformu veya yan koltuk bulunmaktadır.

Akülü İstif Makinası Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Aküyle çalışan istif makinalarının, operatör belgesi sahibi kişilerce yönetilmesi iş güvenliği açısından önem arz etmektedir. Yüklerin kaldırılması, indirilmesi veya yürütülmesi sürecinde etkin bir şekilde kullanılabilen ekipmanlar, süreç içerisinde belirli kurallara dikkate edilmesi zorunluluğunu da beraberinde getirmektedir.

Akülü istif makinası kullanım talimatları arasında öne çıkan hususlardan biri, alanın mutlaka temiz olmasına dikkat edilmesi gerektiğidir. Bunun yanı sıra ekipmanın rahat hareket edebilmesi için yeterli genişlikte alan oluşturulmasına önem verilmelidir. Ekipman, gücünü her ne kadar aküden alıyor olsa bile kesinlikle gereğinden fazla yükleme yapılmaması gerekmektedir. Son olarak ise makinelerin düzenli bakımlarının rutin bir şekilde gerçekleştirilmesine dikkat edilmelidir.

Yaya Kumandalı İstif Makinası Nedir? Nasıl Kullanılır?

Yaya kumandalı istif makinaları, manuel ekipmanlara göre daha kullanışlı ve pratik yöntemler sunmaktadır. Yüksek kaldırma kapasiteleri ve yardımcı hidrolik ataşmanlarıyla birlikte küçük, orta ve büyük depolar için ideal şartlara sahiptir. Ekipmanın arkasında bulunan kumanda ile kolaylıkla yönetilebilen makina, operatör tarafında duyulan fiziksel güç ihtiyacını önemli ölçüde azaltmaktadır.

Yaya Kumandalı İstif Makinası Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yaya kumandalı istif makinası kullanım talimatları doğrultusunda uyulması gereken birtakım öneriler bulunmaktadır. Yaya kumandalı makinalar, manuel özelliklere sahip olanlara nazaran daha rahat bir şekilde manevra yapabilmektedir. Bu sebeple yük taşıma veya konumlandırma sırasında ekipmanın rahat hareket edebileceği alanlar yaratılmalıdır. Kumanda ile kontrol edilebiliyor olmasından ötürü butonların son derece hassas bir şekilde kullanılmasına özen gösterilmelidir.

WhatsApp