Krikolar Hakkında Bilgiler

Anasayfa > Krikolar Hakkında Bilgiler

Kriko, ağır yükleri kaldırmak veya desteklemek amacıyla kullanılan aletlere verilen genel bir isimdir. Günlük hayatta genellikle otomobil arızaları sırasında kullanılan krikolar, kendi içerisinde farklı modellere ayrılmaktadır. Kullanım alanlarına göre değişiklik gösteren kriko çeşitleri, genel anlamda elle kaldırılması güç olan eşya veya yüklerin kaldırılmasında önemli rol oynamaktadır. Özellikle hidrolik kriko, günümüzde pek çok farklı alanlarda kullanılabilen hacimli ve ağır yüklerin istenilen yüksekliğe kaldırılması konusunda etkilidir.

Araç lastiği değiştirirken kullanılan, hacim olarak daha küçük olan krikoların aksine iş hayatında tercih edilen krikolar, daha profesyonel özelliklere sahiptir. Kullanım kolaylığı ile öne çıkan krikolar, gelişen teknolojiyle birlikte ağır yüklerin taşınmasında insan gücünün etkisini önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Kriko Çeşitleri Nelerdir?

Krikolar, taşıyabilecekleri yükün kapasitesine ve ağırlığına göre farklı çeşitlere ayrılmaktadır. Belirli özellikler dahilinde sınıflandırılan kriko çeşitleri, bazen manuel çalışma prensibine sahipken, bazen ise elektrik ya da hidrolik sistemlerle çalışmaktadır.

  • Vidalı kriko sistemleri, genellikle doğrusal harekete ihtiyaç duyulan anlarda kullanılmaktadır. Mekanik parçaların çekilmesinde ya da makine aksanlarındaki boşlukların ayarlanmasında vidalı krikolardan faydalanılmaktadır. Bu ürünler, kendi içerisinde hareket milli veya somunlu olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
  • Mekanik olarak da bilinen araç krikoları, dişli çubuk sistemiyle çalışmakta olup diğer çeşitlere göre daha hafif yükleri taşımada etkilidir. Olası araç lastik değişimi gibi durumlarda elzem olan araç krikosunun taşıma kapasitesi ortalama 10 ile 20 ton arasıdır.
  • Hidrolik kriko, çalışma prensibi bakımından diğerlerinden farklılık göstermektedir. İçerisinde yer alan sıvıları tek yönde ileten bu aletlerde vana ve pistonlar yer almaktadır. Kolun hareket ettirilmesi sonucunda pistonlara basınç uygulanırken dolaylı olarak içerisindeki sıvı, kaldırılacak olan yük için gerekli kuvveti sağlamaktadır.
  • Elektrikli krikolar, yüklerin kaldırılması sürecinde elektriğinden gücünden faydalanmaktadır. Bu modellerde insan gücüne duyulan ihtiyaç önemli ölçüde azaltılmıştır.

Kriko Kullanım Talimatları

Krikoları kullanmadan önce bilinmesi ve kesinlikle dikkat edilmesi gereken birtakım kurallar bulunmaktadır. Kriko kullanım talimatları doğrultusunda ilk önce ekipmanların denetimlerine ağırlık verilmelidir. Gevşek veya eksik parça kontrolü yapılmalı ve araçların yıllık muayenelerinin periyodik aralıklarla gerçekleştirilmelidir. Krikoların, mutlaka sert ve düz yüzeylerde kullanılması gerekmektedir. Yükler, merkezi şekilde konumlandırılmalı ve kafa kapağının üst kısmına yerleştirilmelidir.

Hangi Krikoyu Seçmeliyim?

Kriko seçimi sırasında kaldırılacak olan yükün ağırlığı ve hareket açısı gibi faktörler devreye girmektedir. Bunun yanı sıra bazı kriko çeşitleri, diğerlerine göre daha ekonomik olabilmektedir. Ekonomik olan ürünlerde genellikle insan gücüne ihtiyaç artmaktadır. Örneğin hidrolik sistemli krikolar, bakım ve tamir açısından normal modellere göre daha masraflı olabilmektedir.

Kullanım Alanlarına Göre Krikolar

Krikolar, kullanım alanlarına göre farklılık göstermektedir. Mekanik krikolar, genellikle trafik kazalarında, çökmelerde veya ağırlığı 10 ile 20 ton aralığında değişen yüklerin kaldırılmasında kullanılmaktadır. Hidrolik krikolar, mekaniklere nazaran daha ağır yüklerin kaldırılmasında etkilidir. Yükü kaldırırken sıvıya uygulanan basınca ağırlığın bindirilmesiyle çalışmaktadır. Günlük hayatın yanı sıra sanayi alanında sıklıkla kullanılmaktadır. Elektrikli krikolar da genelde günlük hayatta karşılaşılabilen trafik kazaları veya 20 tona kadar ağırlığı bulunan yüklerin kaldırılmasında tercih edilmektedir.

Atlas Pro Makine Krikoları

Sanayi sektöründe aktif olarak kullanılan ağır makinelerin kaldırılmasında etkili olan Atlas Pro Makine Krikoları, kullanım kolaylığı ve malzeme kalitesiyle öne çıkmaktadır. Bu kriko çeşitleri arasında ATM 50, ATM 100 ve ATM 250 başta olmak üzere birçok model bulunmaktadır. ATM 50 modeli 5 tonluk yük kapasitesine sahiptir. 360 derecede hareket edebilen gövde yapısıyla oldukça rahat bir kullanıcı deneyimi sunmaktadır. ATM 100 modeli 10 tonluk taşıma kapasitesine sahip olup, ağırlığı 35 kilogram şeklindedir. ATM 250 modeli ise 25 tona kadar olan ağırlıkların kaldırılmasında etkilidir.

Atlas Pro Pehlivan Krikoları

Atlas Pro Pehlivan Krikoları, ATPK kodlarıyla satışa sunulan ve oldukça dayanıklı ürünlerdir. Yüksekliği fazla olan araçların kaldırılması konusunda oldukça etkili bir deneyim sunan bu krikoların üretimleri sırasında taşıyabileceği yüklerin yüzde 50 fazlası bindirilerek test edilmiştir.

Uzun ömürlü olmaları ve aynı zamanda yüksek kapasiteleriyle tercih sebebi olan bu ürünler ATPK 3, ATPK 5, ATPK 10, ATPK 16 ve ATPK 20 olmak üzere birçok farklı model içermektedir. ATPK kodundan sonraki değerler, krikoların taşıyabilecekleri yük kapasitelerini ifade etmektedir. Örneğin ATPK 3, ortalama 3 tonluk ağırlıklar için ideal iken ATPK 16 modeli, 16 tonluk yükler için tercih edilmelidir.

Atlas Pro Hidrolik Şişe Krikoları

Atlas Pro Hidrolik Şişe Krikolar, yüksek standartlarda üretilen profesyonel ürünlerdir. Üretimleri sırasında kapasitesinin yüzde 50’si oranında fazla yük bindirilerek test edilmişlerdir. Dayanıklı malzemeden üretildikleri için oldukça uzun ömürlü olan bu ürünler, ATŞK kodlarıyla satışa sunulmaktadır. Kodların hemen yanında yer alan değerler, krikoların taşıyabilecekleri ton kapasitelerini ifade etmektedir.

WhatsApp